Rendszeres olvasók

2011. január 27., csütörtök

Csirkemájas rizottó

Csirkemájas rizottó



















Hozzávalók:

20 dkg csirkemáj
20 dkg rizs
20dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
baconszalonna felkockázva (ízlés szerinti mennyiség)
2 paradicsom
1 zöldpaprika
1 nagyobb fej hagyma
5 dkg margarin
1 csokor petrezselyem
só, bors, majoránna

1.   A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, felforrósított margarinon (vagy olajon) átforgatjuk. Felöntjük kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs térfogata. Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd takaréklángon kb. 15 percig főzzük.

(Bevallom, nekem így mindig leég a rizs. Képtelen vagyok így megfőzni. Ezért én mikróban szoktam főzni. Először 10 percre teszem be, fedő nélkül, mert ha fedő van rajta, akkor kifut. 10 perc után megnézem, ha még kemény a rizs, öntök hozzá egy kevés vizet, ha szükséges, lefedem, és még 4-5 percre bekapcsolom a mikrót.
De javaslom, hogy mindenki főzze úgy a rizst, ahogy neki bevált.)

2.   Vajon  puhára párolom a borsót.

(A nagyanyám a borsóhoz nemcsak sót tett, hanem egy pici cukrot is, mert szerinte az még a kicsit vén borsó ízének is jót tesz.)

3.  Ha a rizs és a borsó megpuhult, összekeverem.

(Lehet együtt is főzni a rizst és a borsót, úgy is nagyon jó, de én külön szoktam, mert ha együtt főzöm, akkor vagy a rizs marad kemény, vagy a borsó.)

4.   A kis kockákra vágott szalonnát kisütjük, a ropogós szalonnát félretesszük.
A visszamaradt zsíron megsütjük a vékony szeletekre vágott hagymát.
Hozzáadjuk a májat, megszórjuk egy kevés borssal és majoránnával. Pár percig sütjük, majd beletesszük a karikákra, vagy csíkokra vágott paprikát és az apróra darabolt paradicsomot. 10 percig együtt pirítjuk.

5.   A rizst tányérra szedjük, rátesszük a májas ragut. Rászórjuk a félretett szalonnát, és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.

(Én magamnak még egy kis sajtot is szoktam reszelni rá, de nem szükséges. Igazából azt sem tudom, hogy illik-e hozzá, de bevallom, engem ez nem is nagyon érdekel. Bármihez szeretem a sajtot és kész.)

2011. január 3., hétfő

Tejfölös csirke főtt tésztával

Finom, pikáns, igazi gyors étel.


Tejfölös csirke főtt tésztával



















Hozzávalók:

- 2 db csirkemell filé
- 2-3 dl tejföl (ízlés szerint használjuk, én szeretem kicsit több mártással készíteni)
- 1 csapott evőkanál liszt
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- néhány csepp citromlé
- penne vagy szarvacska tészta, vagy bármilyen, amit szeretünk.
- 1 mokkáskanál cukor (erre nem biztos, hogy szükség lesz, de ha a mártást kicsit túl savanyúnak érezzük, akkor egy pici cukor lágyítja az ízét)

Én vokban szoktam csinálni, mert az sokkal kényelmesebb, mint bármilyen serpenyő.

1.   A csirkemellet csíkokra vágjuk. Olajat forrósítunk, ebbe tesszük a húst, és hirtelen fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük, vagy törjük a fokhagymát, és mérsékelt lángon folytatjuk a hús sütését, amíg megpuhul. Ne süssük pirosra, mert akkor megkeményedik, és úgy nem olyan finom! Csak maradjon világos, puha és rugalmas.

2.   Amíg a hús sül, elkészítjük a habarást. A tejfölt simára keverjük a liszttel és a mustárral. 1-2 dl vízzel hígítjuk, és szűrőn át a húshoz öntjük. Néhány percig forraljuk, amíg picit krémszerűvé sűrűsödik. Közben néhány csepp citromlét csavarunk rá, és utána sózzuk.

3.   Főtt tésztát adunk hozzá.